Bakan Yılmaz: Yüksek öğretimde okullaşmada Avrupa´da birinciyiz  
Bakan Yılmaz: Yüksek öğretimde okullaşmada Avrupa´da birinciyiz

Bakan Yılmaz: Yüksek öğretimde okullaşmada Avrupa´da birinciyiz

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Kızlarımızın yüksek öğretimde okullaşma oranı yüzde 44, erkeklerin yüzde 40´tır. Yüksek öğretimde okullaşmada Avrupa´da birinciyiz, öğrenci sayısı bakımından ise Rusya´dan sonra ikinciyiz." dedi.

Bakan Yılmaz: Yüksek öğretimde okullaşmada Avrupa´da birinciyiz

Bakan Yılmaz, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı açılışındaki konuşmasında, eğitim programının, ortak tarih, kültür ve coğrafyayı paylaşan Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da ileriye götüreceğine inandığını ifade etti. Hangi alanda olursa olsun bütün çalışmaların amacının çocuklara kalkınmış, refah içinde ve güçlü bir Türkiye bırakmak olduğunu dile getiren Yılmaz, bunun ancak eğitimle yapabileceğinin altını çizdi.
 
Bakan Yılmaz, bilgi çağında ülkelerin mukayeseli üstünlüğünün genç, dinamik ve nitelikli insan gücü olduğunu belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak kaliteli bir eğitim ve herkes için eğitimde fırsat eşitliğini, değişmez hedefimiz olarak belirliyoruz. Hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren eğitim sistemini hedefliyoruz. Eğitim, ülkemizin hem bilgi ekonomisine geçiş için hem de demokrasinin kökleşmesi için olmazsa olmazdır. Ülkemizin her alanda hedeflerine ulaşabilmesi ve tam bağımsız olabilmesi, mutlaka ve mutlaka nitelikli bilgiye ve o bilgiyi ürüne çevirecek nitelikli bilim adamlarına sahip olmaktan geçiyor. Nitelikli bilgiyi üreten ve nitelikli bilim adamlarını yetiştiren kurumlar da üniversitelerimizdir." diye konuştu. 
 
“OECD ülkeleri arasında milli gelirini en çok arttıran ülke Türkiye´dir”
Türkiye´de 18 milyona yakın öğrencinin temel eğitim ve ortaöğretimde, 7 milyondan fazla öğrencinin de yüksek öğretimde olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: "Merkezi hükümet bütçesinin yüzde 18´inden fazlasını, milli gelirin ise yüzde 6,2´sinden fazlasını eğitime ayırıyoruz. OECD ülkelerinin ortalaması, milli gelirden eğitime ayrılan pay, yüzde 5,2. Türkiye, beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarmış ender ülkelerden biridir. Eğitimin nihai çıktısı milli gelirdir. Son 10 yıllık süre içerisinde OECD ülkeleri arasında milli gelirini en çok arttıran ülke Türkiye´dir. Okullaşma oranını arttırmak istiyoruz. Yüksek öğretimde okullaşma oranımız yüzde 42 net, brüt okullaşma oranımız yüzde 100´ün de üzerinde. Kızlarımızın yüksek öğretimde okullaşma oranı yüzde 44, erkeklerin yüzde 40´tır. Yüksek öğretimde okullaşmada Avrupa´da birinciyiz, öğrenci sayısı bakımından ise Rusya´dan sonra ikinciyiz."
 
Yılmaz, gelecek dönem daha çok işbirliği ve daha çok iletişim olması gerektiğini belirterek, başta eğitim olmak üzere işbirliğini her alanda arttırmak ve geliştirmek istediklerini ifade etti. 
 
"Köprülerin kurulmasında beşeri sermaye çok önemli"
Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych de İstanbul Üniversitesi´nde Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı´nın açılmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Bu ilk program ama her büyük yol küçük adımlardan başlar. Burada eğitim alacak öğrenciler sadece Ukrayna dili öğrenmeyecekler, bunun yanı sıra bizim kültürümüzü daha iyi keşfetme imkanına sahip olacaklar. Dolayısıyla bundan sonra hem ilişkilerimiz daha iyi gelişecek hem de halklarımız daha iyi tanışacak ve yeni ortak projelere yol açılacak." dedi. Ukrayna´nın ve Türkiye´nin yolların kesiştiği noktada bulunduğuna işaret eden Hrynevych, sözlerini şöyle sürdürdü: "İki ülke arasında çok güçlü bir köprü olmalı. Köprülerin kurulmasında beşeri sermaye çok önemli. 2 yılda çok büyük mesafe katedildi ve bürokratik süreçlere rağmen programı iki yılda açabildik. Ukrayna´da Türkçe eğitimi veriliyor. Ukrayna´daki üniversitelerde yaklaşık 2 bin 700 Türk öğrenci eğitim görüyor. Aynı zamanda Ukrayna´dan Türkiye´ye eğitim için gelen öğrencilerin sayısı artmaya devam ediyor. Bu yıl sayı 500´e çıktı. Ukrayna dili programı açıldıktan sonra ortaklaşa programlar yapabilir, çift diploma programlarına geçebiliriz." 
 
Konuşmaların ardından Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ve akademisyenlerin katılımıyla Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Kürsü açılışı gerçekleştirildi.
 
Daha sonra Millî Eğitim Bakanı Yılmaz ve Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Hrynevych, İÜ Rektörlük Binası´nda İkili görüşme gerçekleştirdi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.