BAKAN SELÇUK, ÜRETİLEN İLK AHŞAP OYUNCAKLARI ENGELLİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTURDU  
BAKAN SELÇUK, ÜRETİLEN İLK AHŞAP OYUNCAKLARI ENGELLİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTURDU

BAKAN SELÇUK, ÜRETİLEN İLK AHŞAP OYUNCAKLARI ENGELLİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTURDU

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 3 ay önce hayata geçirilen uygulama kapsamında mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretilen ilk ahşap oyuncakları Gökkuşağı Özel Eğitim Okulundaki öğrencilere hediye etti.   

Millî Eğitim Bakanı Ziya  Selçuk, eşi Rana Selçuk ile Bakan Yardımcısı Mahmut Özer ve eşi Nebahat Özer, engelli çocuklarla genel eğitimdeki çocukların kaynaştırma eğitimi aldığı Milli Eğitim Vakfı (MEV) Gökkuşağı Özel Eğitim Okulunu ziyaret etti.  
Ziyarette Bakan Selçuk, 2018´in ekim ayında mobilya ile dekorasyon alanında üretim yapan ve pilot olarak belirlenen mesleki ve teknik eğitim kurumlarında başlatılan uygulama kapsamında üretilen ilk ahşap oyuncakları serebral palsi hastası çocukların da bulunduğu öğrencilerle buluşturdu. 
 
Ziyaretinde kendisini büyük bir sevinç ve heyecanla karşılayan öğrencilerle vakit geçiren, verdikleri mini konserlere eşi Rana Selçuk´la eşlik eden, sınıf ve atölyeleri gezen Selçuk, öğrencilerin el emeği göz nuru projelerini de titizlikle inceledi. Ahşap oyuncaklara kavuşmanın mutluluğunu yaşayan öğrenciler de Bakan Selçuk´la fotoğraf çektirdi.  
 
"Ülkemizin çok ciddi anlamda ahşap ve sağlıklı oyuncak ihtiyacı var" 
Bakan Selçuk, ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, çocuklar açısından oyunun ve oyun temelli eğitimin önemine dikkati çekti. Selçuk, "Ülkemizin çok ciddi anlamda bir ahşap oyuncak, sağlıklı oyuncak ihtiyacı var. Medyada birçok kez sağlıklı olmayan oyuncakların ne tür zararlar verdiği konusunda açıklamaları görüyoruz. Biz buna tedbir olarak kendi meslek liselerimizde, kendi oyuncaklarımızı sağlıklı şekilde üretelim istiyoruz. Ama bunu sadece okullarda üretmekle kalmayıp bir ekosistem kurmaya da çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. 
 
Hedef dünya pazarı 
Bakan Selçuk, ahşap oyuncakları öncelikli olarak ihtiyaç duyulan ilkokullar, ortaokullar, liseler gibi alanlara temin etme konusunda bir tedarik zinciri oluşturduklarını anlatarak,  "Daha sonra da bunun çok daha büyük şekilde kamuoyuna yönelik üretilmesi planlanıyor. En sonunda da uluslararası ihracat noktasında da ahşap oyuncaklarımızın tasarımı, tasarımdan üretime doğru, üretimden de girişimcilik modelleriyle bunun yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir çalışmamız var." diye konuştu. 
 
"Okullarımız üretimin merkezi olsun istiyoruz" 
Konuyla ilgili projenin başlatıldığını, ilgili protokollerin imzalandığını anımsatan Selçuk, şu değerlendirmede bulundu: "Projenin başlatılmasının hemen ardından pilot olarak belirlenen mesleki ve teknik Anadolu liselerinde ahşap oyuncak üretimine başladık. Yani  sadece bir niyet veya temenni olarak yapmıyoruz, bunu bütün süreçlerini tamamlayarak, üretim ve hatta ilerde pazarlaması ve satışı konusunda da yeni modeller oluşturmak suretiyle. Artık okullarımız üretimin merkezi olsun, mesleki ve teknik liselerimiz hayatın merkezi olsun istiyoruz. Bunun için de somut tedbirlerimizi alıyoruz." Ahşap oyuncakların yerli üretim oluşuna dikkati çeken Selçuk, "Üretilen oyuncaklar sağlıklı oyuncaklar. Çocuklarımızın zekâ, kişilik, sosyal ve duygusal gelişimi için oyun ve oyuncak meselesi en birinci konumuz." diye konuştu.  
 
Yüzde 100 yerli ve sağlıklı üretim 
Millî Eğitim Bakanlığınca Türkiye´de ihtiyaç duyulan ve büyük oranda ithal edilen ahşap oyuncakların tasarımı ve üretimi ile ilgili önemli bir adım atıldı. Ekim 2018´de mobilya ve dekorasyon alanında üretim yapan mesleki ve teknik eğitim kurumlarında ahşap oyuncak üretimini başlatan Bakanlık, uygulama için Ankara, İstanbul, Bursa, Konya ve Balıkesir´i pilot iller olarak belirledi. Bu illerdeki mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretilen ilk ahşap oyuncaklar, MEV Gökkuşağı Özel Eğitim Anaokulu İlkokulu Ortaokulunda eğitim alan öğrencilerin de yüzünü güldürdü. 
 
Öte yandan Millî Eğitim Bakanlığınca Türkiye´de ahşap oyuncak üreten sektör temsilcileri ile 2018´in Ekim ve Aralık aylarında yapılan Ahşap Oyuncak Sektörü İstişare Toplantıları´nın  bu yıl 3 ayda bir tekrar edilmesi planlanıyor. 
 
Okul öncesi eğitimde çocukların gelişimini destekleyici ahşap oyuncak ve zekâ materyalleri tasarımını gerçekleştirecek Ar-Ge birimi de oluşturan Bakanlık, geliştirilen ürünleri, bu yıl kurulmaya başlanacak "tasarım ve beceri atölyeleri"nin zenginleşmesi için kullanmayı hedefliyor.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.