Bakan Avcı UNESCO ASPnet Okul Ağı Konferansı´na katıldı  
Bakan Avcı UNESCO ASPnet Okul Ağı Konferansı´na katıldı

Bakan Avcı UNESCO ASPnet Okul Ağı Konferansı´na katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, UNESCO’nun kuruluşunun 70. yılı kapsamında UNESCO ASPnet Okul Ağı Konferansı’na katıldı.

Bakan Avcı UNESCO ASPnet Okul Ağı Konferansı´na katıldı

UNESCO ASPnet Programı Temsilcileri Yuvarlak Masa Toplantısı’na katılan Bakan Avcı,  UNESCO’nun 1953 yılında başlattığı evrensel bir program olan ASPnet Kardeş Okullar Ağı’nın ülkelimizdeki durumunun ve geleceğinin tartışılması amacıyla UNESCO’nun Türkiye Millî Komisyonu ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın iş birliğiyle bir araya geldiklerini söyledi.

 

“Gelin tanış olalım işi kolay kılalım”

Bakan Avcı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’na Kardeş Okullar Ağı’nın görünürlüğünü artırmak amacıyla yürütmekte olduğu çalışmalarından dolayı teşekkür ederek

“Bu proje, bizim kültürümüze de çok yakışan bir proje. Yunus Emre’mizin dediği gibi ‘Gelin tanış olalım işi kolay kılalım.’ Bu projenin temel esprisi tanış olmak ve işleri kolay kılmak. Hazreti Mevlana’nın bir şiirinde bir metaforu var. Pergel metaforu. ‘Pergel gibiyiz; bir ayağımız doğru yola sımsıkı basarken, diğer ayağımız 72 milleti dolaşmakta.’ Dolayısıyla bu proje pergel metaforuna çok uyan bir proje” diye konuştu.

Bu yıl UNESCO’nun kuruluşunun 70. yılı olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, konuşmasının devamında şunları söyledi: “62 yıllık tecrübenin ürünü olan bu program, UNESCO’nun, eğitim sektörü içerisinde yer alan en önemli programlarından bir tanesidir. Bugün dünya çapında 181 ülkede 9 bin 900 okul bu kardeşler ağına dâhil olmuş durumda.”

Türkiye’nin UNESCO’da, Kuzey Amerika ve Avrupa grubunda yer aldığını belirten Bakan Avcı, grupta yer alan 49 ülkede toplam 2 bin 500 okulun bulunduğunu ancak Türkiye’nin bu çok önemli projede hak ettiği yeri almadığını söyledi.

Bakan Avcı şöyle devam etti: “Peki, biz ne durumdayız, biz de 42’si özel 3’ü devlet okulu olmak üzere 45 okulla projede yer alıyoruz. Bu sayı Türkiye gibi büyük bir ülkeye yakışan sayı değil. Bu toplantımızın amacı da bu konudaki farkındalığı, kamuoyu ilgisini artırmak ve olabildiğince bu sayıyı yukarıya taşımak. Daha çok okulumuzun bu uluslararası deneyimde yer almasını sağlamak.”

Okul temsilcisi olan katılımcılara projeye gösterdikleri ilgi ve yaptıkları katkı nedeniyle teşekkür eden Bakan Avcı, “Bu toplantının bir anlamlı yönü daha var. Genellikle eğitimle ilgili toplantılarımızda çok açık bir cinsiyet eşitsizliğiyle karşılaşıyoruz. Genellikle eğitim yöneticilerinin toplandığı her organizasyonda erkek yöneticiler büyük bir çoğunluğu oluşturuyorlar. Buna karşılık, her düzeydeki okulda, ödül törenlerine gittiğimiz zaman, çocuklarımızın başarılarını değerlendirdiğimiz, toplantılarına katıldığımız zaman, yarışmaların ödül törenlerine katıldığımız zaman, sahnelere çıkan öğrencilerimizin çok büyük bir bölümünde kız öğrenciler var, kızlarımızın bu başarıları yöneticilerimizin zaafının bir cevabı gibi okunabilir. Bugün burada 53 okul temsilcisi var, 34’ü kadın 19’u erkek. Kadınlar burada büyük bir fark atmışlar, onlara ayrıca çok teşekkür ediyorum.” 

Türkiye’de ülke içi kardeş okullar uygulamalarının devam ettiğini hatırlatan Bakan Avcı,”Bu uygulamayı uluslararası düzeye de taşıyarak kadın öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin özel desteğiyle Türkiye, bu projede hak ettiği yeri alacak” diyerek 62 yıllık bir gecikmeyle de olsa bu projedeki ülke görünürlüğünün ve katkısının en üst düzeye taşınacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.