Bakan Avcı: Dershanelere yeni yönetmelik geliyor, öğretmenlere rotasyon uygulanmayacak  
Bakan Avcı: Dershanelere yeni yönetmelik geliyor, öğretmenlere rotasyon uygulanmayacak

Bakan Avcı: Dershanelere yeni yönetmelik geliyor, öğretmenlere rotasyon uygulanmayacak

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anayasa Mahkemesi´nin dershane kararı doğrultusunda yönetmelik hazırlanacağını söyledi. Bakan Avcı, aynı okulda 15 yıl görev yapan öğretmenlerin yer değiştirmesini öngören rotasyonun uygulanmayacağını açıkladı.

Bakan Avcı: Dershanelere yeni yönetmelik geliyor, öğretmenlere rotasyon uygulanmayacak

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği işbirliğinde yürütülen ‘Sürücü Eğitimi ve Sınav Süreçlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı’na katıldıktan sonra çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Avcı, Avrupa Birliği ile birlikte düzenlenen sürücü eğitimi çalıştayına göstermiş olduğu yoğun ilgiden dolayı basın mensuplarına teşekkür ederek, “Trafik sorununun ve dolayısıyla sürücü eğitim sorununun ne kadar büyük bir ulusal sorun olduğunu medyamızın da idrak etmiş olmasından büyük bir mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerle ilgili iptal kararı üzerine sektör temsilcileri ve hukukçularla görüştüklerini kaydederek, "Anayasa Mahkemesi´nin özellikle dershaneleri de içeren kararında bazı maddelerle ilgili verdiği iptal kararı, iptal talebinin reddi kararlarını göz önüne alarak sektör temsilcileriyle de toplantılar düzenleyerek onların da Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında belirttiği konularla ilgili değerlendirmelerini alarak ayrıca hukukçularla görüşerek Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenlemeyle giderilebileceği kanaatine vardık. Bu idari düzenlemeyi de sektör temsilcileriyle görüşerek oluşturduk. Bununla ilgili yönetmeliğimizi bu hafta içerisinde yayınlayacağız ve sizlerle tüm bu değişiklikleri Anayasa Mahkemesi kararının hangi gerekçelerine karşılık olmak üzere hazırlandığını sizlerle paylaşacağız. Yönetmelik yayınlandığı zaman Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeleri, bizim yaptığımız düzenlemelerin bu gerekçelerin hangilerine nasıl karşılık verdiğini zaten hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

 

Anayasa Mahkemesi kararında işaret edilen genişlikte yeni çözüm

Bakan Avcı, "Şu anda mevzuatımızda, yönergelerimizde ‘dershane’ diye bir kurum yok. Hukuki boşluk derken kastettiğimiz de bu. Dolayısıyla yasada ve yönetmeliklerde olmayan ama fiilen, bugün daha önceki düzenleme nedeniyle 1 Eylül´e kadar faaliyetlerinin devam etmesi öngörülmüş olan dershanelerin dönüşebileceği ve Anayasa Mahkemesi kararında da işaret edilen genişlikte bir yeni çözüm üretmiş oluyoruz. Bunu da sektörle görüşerek yaptık" ifadelerini kullandı.

 

´Rotasyonun uygulanmamasına karar verdik´

Bakan Avcı, bir okulda 15 yılını dolduran öğretmenlerin yer değiştirmesini öngören rotasyon uygulamasıyla ilgili bir soru üzerine, "Yapılan müracaatları değerlendirdik. Rotasyona tabi olan veya herhangi bir nedenle rotasyon dışında kalması ön görülebilecek bütün öğretmenlerimizin durumlarını içeren bir similasyon yaptık. Bu simülasyon neticesinde gördük ki aslında rotasyonla amaçladığımız eğitsel amaçlar, hedefler bu simülasyondan çıkmıyor. O nedenle dün akşam konuyu Sayın Başbakanımıza da ilettim. Onun da tavsiyeleri doğrultusunda bakanlığımızda da yaptığımız istişare görüşmeler ve ilgili birimlerimizle yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, rotasyonunun uygulanmamasına karar verdik." şeklinde konuştu.

Öğretmen atamaları ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi veren Bakan Avcı şunları söyledi: "Öğretmen atamalarını Ağustos ayı içerisinde yapacağız. Onunla ilgili 47 bin dendi, 37 bin oldu; 10 bin nereye gitti gibi spekülasyonlar var. 47 bin, yasayla ihdas edilmiş kadrodur. Bu kadrolar bütün kamu kuruluşlarına yasayla ihdas edilir. İhdas edilen kadroların ne kadarının ne zaman kullanıma açılacağı Maliye Bakanlığının iznine bağlıdır. Bizim de ihdas edilmiş olan 47 bin kadrodan 37 bininin bu yıl kullanılabileceğine dair Maliye Bakanlığı kararı var. Biz de bu karar doğrultusunda ihdas edilmiş olan kadroların 37 binini bu yıl Ağustos ayında inşallah kullanacağız."

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.